Приріст маси тіла під час вагітності: раціональне харчування по триместрах

О. Є. Кириленко,  лікар-дієтолог, канд. мед. наук,  гастроцентр OLYMED

У статті акцентується увага на   проблемі раціонального харчування  вагітної як запоруки  здорового розвитку органів і систем дитини та збереження здоров’я матері. Наведено основні показники приросту маси тіла жінки під час вагітності та параметри розвитку плода. Розглядаються основні аспекти та особливості потриместрового харчування вагітної, пов’язанні з розвитком дитини та змінами в організмі жінки.

Ключові слова: вагітність, приріст маси тіла, раціональне харчування.

Як відомо, середній приріст  маси тіла вагітних відбувається не тільки за рахунок жирової тканини та маси дитини, а  й за рахунок збільшення об’єму циркулюючої крові, навколоплідних вод, плаценти. Фізіологічні зміни в організмі вагітної жінки  протягом 40 тижнів у нормі дають збільшення ваги на 13–14 кг. Приріст ваги відбувається нерівномірно і  залежить від триместру вагітності: у І та ІІІ триместрах приріст незначний, основний приріст ваги припадає на ІІ триместр. Такі зміни в організмі вагітної потрібні для нормального внутрішньоутробного розвитку дитини [5; 8].

Середні дані приросту маси тіла під час вагітності  представлені  в таблиці 1. Це стандартні дані збільшення ваги, однак необхідно пам’ятати, що організм кожної вагітної жінки є індивідуальним за своїми генетичними, антропометричними особливостями. При цьому також необхідно враховувати вагу жінки до вагітності. Так, статистично достовірними є дані, що жінки з нормальними індексами маси тіла  (ІМТ = 18,5–25) мають менше ускладнень під час вагітності з боку роботи внутрішніх органів та систем. Нормальна маса тіла (не знижена та не ожиріння) є основним критерієм для здорового внутрішньоутробного розвитку дитини [5; 8].

Таблиця 1

Середні складові приросту маси тіла під час вагітності

Дитина                                                             3 500 г

Матка                                                               1 000 г

Плацента                                                          650 г

Навколоплідні  води                                        900 г

Плідні оболонки та пуповина                        200–300 г

Об’єм циркулюючої  крові                              1 200 г

Молочні залози                                                 500 г

Жирова тканина                                               2 400 г

Тканинна рідина                                               2 700 г

Усього приблизно                                             13 050 г

Актуальність теми раціонального харчування під час вагітності обумовлена необхідністю збереження здоров’я матері та плода, здорового розвитку органів та систем майбутньої дитини, запобіганням ускладнень  перебігу вагітності та пологів.

Метою даної роботи став опис потриместрового харчування жінки під час вагітності з урахуванням змін органів та систем майбутньої матері та плода, терміну гестації, супутніх  соматичних захворювань.

Враховуючи існуючі на сьогодні відомості щодо принципів харчування вагітної жінки, необхідно акцентувати увагу на ряді загальних правил щодо підбору компонентів їжі  під час вагітності. Основними з них є застереження та протипоказання  до вживання деяких продуктів, серед яких:  облігатні алергени (мед, цитрусові, суниці, шоколад та вироби з шоколаду, пасльонові – томати, баклажани)  ананаси; копчені вироби; свіжо-солона ікра будь-якої риби; усі консервовані вироби; гриби всіх видів; свіжа здоба;  свіжа капуста (термічно необроблена)  усіх  сортів  у великій кількості; свіже молоко (не кип’ячене), бобові (нут, квасоля, горох, чечевиця). Вищезазначені продукти можуть викликати у вагітної метеоризм та підвищену перистальтику  кишечнику та провокувати при цьому тонус матки в будь-якому триместрі та навіть передчасні пологи [2; 5].

Існує стовідсоткова заборона на продукти без повноцінного термічного оброблення або  в сирому вигляді під час вагітності. Серед таких продуктів:

  1. Мушлі та молюски (устриці, креветки, мідії).
  2. Риба свіжа, солона або в маринаді (суші, сашимі).
  3. М’ясо з недостатнім термічним обробленням або в’ялене (стейки з кров’ю, тар-тар або карпаччо з яловичини, хамон та ін.).
  4. Свіжі яйця (перепелині, курячі, качині та ін.).

Всі ці продукти можуть містити небезпечні токсичні речовини, такі як ртуть, миш’як, а також яйця гельмінтів, бактерії ботулізму та ін. Тому повинні повністю усуватися з раціону харчування вагітних та при грудному вигодовуванні [6; 7].

Кожен триместр має свої особливості  перебігу, пов’язанні з розвитком плода та змінами в організмі вагітної жінки, тому раціон харчування повинен бути різним та мати свої особливості залежно від терміну гестації.

Харчування в І триместрі вагітності

У І триместрі вагітності   різко підвищується робота печінки та нирок, відбувається перерозподіл крові і дуже часто у вагітної виникають анемії. Тому необхідно повністю усунути з раціону харчування гострі страви, прянощі, спеції, гірчицю, оцет. Потреба у воді зростає, тому що збільшується ОЦК.  Добова потреба у воді 35 мл на 1 кг ваги (у нормі 30 мл/кг). Так, при вазі у 60 кг добова потреба у воді становить  близько  2 л.  У цю кількість вільної рідини входять  чай, молоко, кисіль, компоти, супи.

У І триместрі вагітності обов’язково щоденно вживати білкововмісні страви – рибу, м’ясо червоних сортів, але виключно в термічно обробленому вигляді (тушкованому, запеченому чи вареному). Необхідним є щоденне вживання відварених та свіжих овочів та фруктів не менше 300–400 г на добу. Для поповнення організму рослинною клітковиною та вітамінами групи В потрібно обов’язково ввести в раціон вагітної цільнозернові каші, хліб грубого помелу.

Особливу увагу в І триместрі необхідно приділяти кількості повареної солі, оскільки її надмірне вживання чинить згубний вплив на обмін води в організмі вагітної, сприяє затримці рідини та, як наслідок, набрякам, підвищенню тиску та зайвому напруженню фільтраційної функції нирок. У стандартних умовах добова норма вживання солі – 12–15 г на добу. В І триместрі вагітності 10–12 г, за рахунок усунення розсолів, маринадів, копчених страв, ковбасних виробів [2].

Необхідно відзначити, що обов’язковим для нормального перебігу даного гестаційного періоду та закладки нервової трубки плода є вживання достатньої кількості фолієвої кислоти [3; 4]. До 12–16 тижня необхідно дотримуватися фолієвовмісної дієти та вживати додатково препарати  вітаміну В9 до 400–800 мкг на добу (фолієва кислота). Для поповнення організму фолієвою кислотою у дієтичне харчування І триместру необхідно вводити паштет з яловичої печінки (240 мкг на 100 г продукту), банани (45 мкг/кг), ліщину (68 мкг / 100 г), абрикоси та броколі (30 мкг / 100 г), шпінат (80 мкг / 100 г), зелений салат (50 мкг / 100 г).

Середній приріст маси тіла вагітної в І триместрі, у нормі

1 тиж. 400 г
2 тиж. 796 г
3 тиж. 1 189 г
4 тиж. 1 578 г
5 тиж. 1 963 г
6 тиж. 2 344 г
7 тиж. 2 722 г
8 тиж. 3 096 г
9 тиж. 3 466 г
10 тиж. 3 832 г
11 тиж. 4 195 г
12 тиж. 4 554 г

Таким чином, можна відзначити, що при умові виконання вагітною всіх рекомендації щодо особливостей раціонального харчування в І триместрі, приріст маси не буде перевищувати 4 500 г. При цьому  організм буде забезпечений усіма необхідними нутрієнтами для нормального внутрішньоутробного  розвитку плода.

Харчування у ІІ триместрі вагітності

У ІІ триместрі вагітності відбувається інтенсивний приріст маси і плода, і майбутньої матері. Тому вкрай важливо стежити за приростом маси тіла  та раціональним харчуванням вагітної. У цей період рекомендовано дотримуватися молочно-рослинної дієти, вводити до раціону відварене чи тушковане  пісне м’ясо, рибу, птицю, сири 5–9 % жирності та відварені яйця. Не забувати про фрукти, фруктові соки, овочі та овочеві фреші. Вони особливо збагачені  вітамінами, мінералами, пектином, рослинною клітковиною. Дуже важливо додати до раціону продукти, що містять омега-3 жирні кислоти, кальцій, вітамін Д та залізо. Це пов’язано з інтенсивним ростом плода, його органів та систем, активністю поділу клітин кісткової тканини. До недавнього часу всім вагітним призначали  риб’ячий жир, але сьогодні через забрудненість океанічних риб ртуттю та солями важких металів рекомендовано замінити риб’ячий жир на лляну олію через високий вміст в ній омега-3 рослинного походження, зокрема альфа-ліноленової кислоти [1; 3].

Зберігається заборона на вживання  спиртних напоїв, пересоленої та гострої їжі. Найголовнішим  залишається контроль кількості вживаної їжі, оскільки переїдання також погано, як і недоїдання. Шлунок, розтягнутий їжею, сильно тисне на дно матки, спричинюючи дискомфорт, погіршення перистальтичних процесів, провокуючи процеси гниття та бродіння з подальшою інтоксикацією та порушенням евакуаторної функції, рефлексну хворобу та печію.

Приклад добового раціону у  ІІ триместрі вагітності

Картопля 100 г
Капуста (броколі, цвітна) 100 г
Буряк 100 г
Морква 100 г
Інші овочі  (томати, кабачки, гарбуз, огірки) 200 г
Зелень (зелені салати, кріп, петрушка) 30–50 г
Крупи цільнозернові, макаронні вироби твердих сортів 60 г
Риба 100 г
М’ясо 100 г
Яйця курячі 1 шт.
Молоко та кисломолочні продукти 500 г
Сир нежирний 5–9 % 100 г
Яйця перепелині 2 шт.
Сметана 30 г
Масло вершкове 30 г
Масло рослинне 40 г
Фрукти, ягоди 200–300 г
Цукор 20 г
Кондитерські вироби (печиво) 30 г
Хліб з насінням та висівками

Хліб  білий пшеничний

90 г

30 г

У ІІ триместрі вагітності нормальним вважається приріст маси – 4 500–4 850 г. Якщо набір ваги буде більшим, це може спричинити розвиток екстрагенітальної патології, зокрема гіпертонію, ниркову та печінкову недостатність, метаболічні та гормональні порушення [7].

Харчування у ІІІ триместрі вагітності

В останні місяці вагітності необхідно різко знизити вживання легких вуглеводів (цукру, меду, варення тощо). Ретельно слідкувати за кількістю випитої рідини, тому що можливі набряки та перенапруження роботи серцево-судинної системи. Так, при набряковому синдромі добова норма рідини повинна становити  приблизно  0,8 л/добу. Необхідно звернути увагу вагітної на  дотримання певного режиму вживання рідини,  зважування двічі на добу – зранку натще та ввечері перед сном. Значні коливання ваги можуть вказувати на затримку рідини та прихованні  набряки. Шляхом різкого зменшення вживання солі – до 5 г/добу можливо звільнитися від залишків рідини та нормалізувати обмін речовин.

В останні місяці вагітності треба проводити профілактику гіповітамінозу за допомогою вітамінно-мінеральних комплексів. Також щоденно готувати смуссі-коктейлі  з ягодами (чорницею, ожиною, лохиною), використовуючи за основу біо-йогурт питний 2,5 %  чи суху молочну суміш по типу «Фемілак-1», та запарені насіння льону (1 ст. ложка). Ця суміш збагачує організм вагітної повноцінними білками, мінералами та незамінними жирними кислотами, запобігає стрімкому зростанню ваги.

У ІІІ триместрі загальний приріст ваги в нормі повинен бути 4–5 кг. Якщо вага перевищує норму, необхідно ретельно вивчити спосіб життя вагітної, її руховий режим, підібрати індивідуальний раціон харчування з урахуванням усіх основних клінічних показників та аналізів крові, виключити набряковий синдром та екстрагенітальну патологію [8]. Слід пам’ятати, що модні дієти, голодування, сироїдіння, вегетаріанство та інші патологічні напрями нетрадиційної медицини протипоказані як при вагітності, так і при грудному вигодовуванні.

Висновки

  1. Приріст маси тіла під час вагітності – є мультифакторним процесом, що має фізіологічні механізми. Нормальний набір ваги підчас вагітності є предиктором розвитку патології органів та систем майбутньої матері.
  2. Основою нормального внутрішньоутробного розвитку дитини є раціональне, здорове, повноцінне та збалансоване за основними нутрієнтами харчування матері.
  3. Склад щоденного раціону харчування майбутньої матері повинен підбиратися індивідуально лікарем-дієтологом залежно від особливостей перебігу вагітності, потриместрово, спираючись на клінічні аналізи та інструментальні дані кожної вагітної окремо.

А. Е. Кириленко, врач-диетолог, канд. мед. наук, гастроцентр OLYMED

ПРИРОСТ МАССЫ ТЕЛА ПРИ БЕРЕМЕННОСТИ: РАЦИОНАЛЬНОЕ ПИТАНИЕ ПО ТРИМЕСТРАХ

В статье акцентируется внимание на проблеме рационального питания беременной как залога здорового развития органов и систем ребенка и сохранения здоровья матери. Приведены основные показатели прироста массы тела женщины во время беременности и параметры развития плода. Рассматриваются основные аспекты и особенности потриместрового питания беременной, связанные с развитием ребенка и изменениями в организме женщины.

Ключевые слова: беременность, прирост массы тела, рациональное питание.

E. Kirilenko, doctor-dietitian, Candidate of Medical Sciences, OLYMED

GROWTH OF BODY WEIGHT DURING PREGNANCY: RATIONAL NUTRITION BY TRIMESTERS

The article focuses on the problem of rational nutrition of the pregnant woman as a pledge of healthy development of the organs and systems of the child and the preservation of the mother’s health. The main indicators of weight gain of a woman during pregnancy and parameters of fetal development are given. The main aspects and features of maternal preterm labor, associated with the development of the child and changes in the body of the woman are considered.

Key words: pregnancy, weight gain, rational nutrition.

ЛІТЕРАТУРА/REFERENCES

  1. Echeverría, F., Valenzuela, R., Catalina Hernandez-Rodas, M., Valenzuela, A. Docosahexaenoic acid (DHA), a fundamental fatty acid for the brain: New dietary sources / Echeverría, F, Valenzuela, R., Catalina, Hernandez-Rodas M., Valenzuela, A. // Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. – 2017. – Aug 14. Review.

Echeverría, F., Valenzuela, R., Catalina Hernandez-Rodas, M., Valenzuela, A. (2017) Docosahexaenoic acid (DHA), a fundamental fatty acid for the brain: New dietary sources. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids.  Aug 14. Review.

  1. Harrison, R. K. Managing Malnourishment in Pregnancy after Bariatric Surgery. Harrison, R. K., Berkelhammer, C., Suarez, V., Kay, H. H. // J Obstet Gynaecol Can. – 2017. – Sep. 1. pii: S1701-2163(17)30261-X. / Diet and Fertility: Review.

Harrison, R. K. Berkelhammer, C., Suarez, V., Kay, H. H. Managing (2017) Malnourishment in Pregnancy after Bariatric Surgery. J Obstet Gynaecol Can. Sep 1. pii: S1701-2163(17)30261-X. Diet and Fertility: Review.

  1. Gaskins, A. J. [et al.] Pre-conception Folic Acid and Multivitamin Supplementation for the Primary and Secondary Prevention of Neural Tube Defects and Other Folic Acid-Sensitive Congenital Anomalies // Am J Obstet Gynecol. –2017 /1, рр. 31–40.

Gaskins, A. J. [et al]  (2017) Pre-conception Folic Acid and Multivitamin Supplementation for the Primary and Secondary Prevention of Neural Tube Defects and Other Folic Acid-Sensitive Congenital Anomalies. Am J Obstet Gynecol, рр. 31–40.

  1. Wilson, R. D. [et al.] Pre-conceptional vitamin/folic acid supplementation 2007: the use of folic acid in combination with a multivitamin supplement for the prevention of neural tube defects and other congenital anomalies // J Obstet Gynaecol Can. – 2015. – № 3. – рр. 4–7.

Wilson, R. D. [et al.]  (2015) Pre-conceptional vitamin/folic acid supplementation 2007: the use of folic acid in combination with a multivitamin supplement for the prevention of neural tube defects and other congenital anomalies. J Obstet Gynaecol Can, no 3, рр. 4–7.

  1. Thakali, K. M., Faske, J. B., Ishwar, Maternal obesity and gestational weight gain are modestly associated with umbilical cord DNA methylation // Placenta. – 2017/ – Sep.; 57:194-203.

Thakali, K. M., Faske J. B., Ishwar A. [et al.]  (2017) Maternal obesity and gestational weight gain are modestly associated with umbilical cord DNA methylation. Placenta. Sep. ; 57:194-203.

  1. Новикова И. В. Питание и диета для будущих мам / И. В. Новикова. – Москва : Литрес, 2015. – 55 с.

Novikova, I. V. Nutrition and diet for expectant mothers (2015). Moscow: Liles, 55 p.

  1. Барановский Ю. А. Диетология / Ю. А. Барановский. – Санкт-Петербург, 2008. – 175 с.

Baranovsky, Y. U. (2008)  Dietology. St. Petersburg, 175 p.

  1. Батурин А. К., Конь И. Я. Рациональное питание беременных и кормящих женщин. Информационное письмо / А. К. Батурин, И. Я, Конь. – Москва, 2009. –16 с.

Baturin, A. K. , Kon, I. Y. (2009) Rational nutrition of pregnant and lactating women. Information letter. Moscow,16 p.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH